IPL – Trajno uklanjanje dlačica

Vjerovatno Vam je dosadilo svakodnevno brijanje, čupanje dlačica pincetom ili tretmani voskom u želji da Vaše lice, ruke ili noge izgledaju savršeno glatko tokom toplih, letnjih mjeseci. Možda je upravo sad pravi trenutak da se odlučite za trajno uklanjanje dlačica sa Vašeg tijela laserskom epilacijom metodom IPL najnovije generacije.

Lasersko uklanjanje dlaka je kozmetička procedura koja koristi lasersko ili “intenzivno pulsno svjetlo” (IPL) da ukloni neželjene malje. Ovaj izvor svjetlosti zagrijava i uništava folikule na koži i time narušava rast dlake. Prosječno se u fazi rasta nalazi od 70-90% malja, u fazi regresije 1 %, a u fazi odmora 10-30 % dlaka. S obzirom da laserski snop trajno može uništiti samo folikul dlake koji se nalazi u aktivnoj fazi rasta, postupak se mora ponoviti u periodu od 4 do 6 nedelja. Obično je potrebno ukupno 6 do 8 tretmana kako bi Vaša koža postala u potpunosti glatka. U cilju zaštite okolnih struktura kože od termičkog oštećenja, najnoviji laseri savremene generacije (IPL) imaju mogućnost hlađenja tretiranog dela kože i smanjenja subjektivnog osećaja bola. Za vrijeme postupka laserske epilacije osjeća se peckanje na dijelovima tijela koji su osjetljiviji na bol i gdje je veća gustina folikula dlaka. Većina pacijenata veoma dobro podnosi ovu metodu. Nakon laserskog tretmana koža je blago crvena oko 15 minuta.

Laserska epilacija naročito se preporučuje kod dama koje imaju problem sa urastanjem dlačica, dok nije pogodan za osobe oboljele od epilepisije, trudnice i pacijente sa pejsmejkerom. Dijelovi tijela koji mogu da se podvrgnu tretmanu su lice, noge, leđa, podlaktice i bikini linija.

Šta je potrebno da uradite prije prvog tretmana laserskog uklanjanja dlačica

Ako ste se odlučili za lasersko uklanjanje dlačica sa lica i tijela šest nedelja prije tretmana ne smijete ići kod kozmetičara na depilaciju voskom i elektrolizu. Takođe treba izbjegavati izlaganje suncu šest nedelja prije i poslije samog tretmana, zato što izlaganje sunčevim zracima smanjuje efikasnost laserskog uklanjanja dlačica i može da dovede do određenih komplikacija. Ukoliko koristite lijekove obavezno to naglasite iz razloga što određeni medikamenti (pojedini antibiotici) spadaju u grupu fotosenzitivnih lijekova.

Prednosti laserskog uklanjanja dlaka uključuju:

  • Preciznost
  • Laseri mogu selektivno ciljati tamne, grube dlake dok ne oštećuju okolnu kožu
  • Dokazano je da ima najbolji efekat kod žena sa svijetlim tenom i tamnom kosom

Posle prvog tretmana gubite 20-30% dlačica